وای فای یک فناوری بی‌سیم است که از آن برای اتصال لپ تاپ‌ها، گوشی‌های هوشمند و سایر دستگاه‌های الکترونیکی به اینترنت استفاده می‌شود. در واقع، احتمالاً شما نیز هم اکنون با دستگاهی مشغول مطالعه‌ی این مقاله هستید که از طریق وای فای به اینترنت متصل شده است!

وای فای داده‌ها را از طریق تشعشعات الکترومغناطیسی، که یک نوع خاصی از انرژی است، ارسال می‌کند. تابش این تشعشعات مناطقی به نام میدان‌های الکترو مغناطیسی (EMF) ایجاد می‌کند.

این نگرانی وجود دارد که تشعشعات وای فای باعث ایجاد مشکلاتی برای سلامتی، همانند دچار شدن به سرطان، شود. اما تا کنون هیچ خطری از بابت این امواج که سلامتی انسان را تهدید کند، یافت نشده است. با این حال، در این مقاله قصد داریم با یکدیگر به صورت مفصل این موضوع را بررسی ‌کنیم و دریابیم که علم روز در مورد وای فای و سرطان چه می‌گوید.

 

آیا وای فای باعث سرطان می‌شود؟

در حال حاضر، هیچ پاسخ قطعی برای این سؤال وجود ندارد. به این دلیل که هیچ مدرک محکمی وجود ندارد که نشان دهد وای فای یا به طور کلی، میدان‌های الکترو مغناطیسی مستقیماً باعث سرطان می‌شوند.

در سال 2011، «آژانس بین المللی تحقیقاتِ سرطان سازمان بهداشت جهانی (IARC)» اعلام کرد که میدان‌های الکترو مغناطیسی «احتمالاً برای انسان سرطان زا هستند.» این ادعا توسط 30 دانشمند که مطالعات روی میدان‌های الکترو مغناطیسی و سرطان را ارزیابی کردند، ابراز شد.

مطالعات مربوط به میدان‌های الکترو مغناطیسی و سرطان متناقض هستند. به عنوان مثال، طبق یک بررسی تحقیقاتی در سال 2017، میدان‌های الکترو مغناطیسی دستگاه‌های بی سیم خطر «گلیوما» (نوعی تومور مغزی) را افزایش می‌دهند. اما یک مطالعه در سال 2018 بیان می‌کند که هیچ ارتباط واضحی بین میدان‌های الکترو مغناطیسی و تومورهای مغزی وجود ندارد.

مطالعات بر روی حیوانات

به علاوه، بیشتر مطالعاتی و آزمایشاتی که ارتباط بین وای فای و سرطان را مورد بررسی قرار داده‌اند، بر روی حیوانات انجام گرفته‌اند که آن‌ها نیز بی نتیجه بوده‌اند.

استرس اکسیداتیو به عنوان یکی از عوامل ایجاد سرطان شناخته شده است. در یک آزمایش بر روی حیوانات در سال 2015، قرار گرفتن طولانی مدت در معرض وای فای باعث ایجاد استرس اکسیداتیو در رحم موش‌ها شد.

علاوه بر این، یک آزمایش بر روی حیوانات در سال 2018 نشان داد که وای فای فعالیت آنزیم‌های آنتی اکسیدانی که با استرس اکسیداتیو مبارزه می‌کنند را کاهش می‌دهد.

مکانیسم‌های پشت این تأثیرات نامشخص است. به علاوه، این یافته‌ها به صراحت تأیید نمی‌کنند که وای فای باعث سرطان در انسان می‌شود. تحقیقات بیشتری برای تعیین اینکه آیا تشعشعات وای فای می‌توانند منجر به سرطان شوند یا خیر، مورد نیاز است.

 

آیا وای فای خطرات دیگری دارد؟

مشخص نیست که آیا وای فای خطرات دیگری برای سلامتی دارد یا خیر. باز هم، بیشتر مطالعات و آزمایش‌های موجود بر روی حیوانات صورت گرفته و نتایج قطعی نیستند.

چیزی که علم تاکنون می‌گوید:

 

ناباروری در مردان

طبق یک آزمایش بر روی حیوانات در سال 2014، قرار گرفتن طولانی مدت در معرض تشعشعات وای فای عملکرد تولیدِ مثلِ موش‌های نر را کاهش می‌دهد. یک مطالعه حیوانی در سال 2016 نشان داد که تشعشعات ساطع شده از وای فای باعث آسیب DNA در بیضه موش‌ها می‌شود.

در یک مطالعه در سال 2015، محققان حرکت اسپرم بیش از 1000 مرد را بررسی کردند. این مردان به سؤالاتی در مورد استفاده از وای فای و تلفن همراه خود پاسخ دادند. محققان دریافتند تحرک اسپرم در مردانی که از اینترنت بی سیم استفاده می‌کنند، در مقایسه با مردانی که از اینترنت سیمی استفاده می‌کنند، کاهش یافته است.

اما محققان مکانیسم‌های احتمالی پشت این نتایج را بیان نکردند. آن‌ها همچنین خاطرنشان کردند که پرسش‌نامه مورد استفاده قرار گرفته نمی‌پرسد آیا شرکت کنندگان سیگاری هستند یا خیر. سیگار ممکن است بر تحرک اسپرم تأثیر بگذارد.

عملکرد شناختی

یک آزمایش بر روی حیوانات در سال 2017 نشان داد که تشعشعات وای فای تشخیص را در موش‌ها مختل می‌کند. بر اساس یک منبع مورد اعتماد دیگر از آزمایش بر روی حیوانات در سال 2017، تشعشعات ساطع شده از وای فای همچنین ممکن است به بیماری‌های عصبی و عملکرد مغز در موش‌ها کمک کند.

اما باز هم، این نتایج نشان دهنده تأثیرات مشابه در انسان نیست و تحقیقات بیشتری در این زمینه لازم است.

 

سلامت قلب

در یک آزمایش بر روی حیوانات در سال 2015، قرار گرفتن در معرض وای فای ریتم قلب و فشار خون خرگوش‌ها را تغییر داد. به گفته محققان، این نتیجه نشان می‌دهد که وای فای بر قلب تأثیر می‌گذارد. اما مکانیسم‌ها نامشخص است و مطالعات انسانی بیشتری مورد نیاز است.

 

ادعاهای نادرست در مورد خطرات وای فای برای سلامتی

با توجه به افزایش نگرانی‌ها در مورد وای فای، شایعه‌های متعددی در مورد اثرات آن بر سلامتی به وجود آمده است.

طبق این شایعات، وای فای باعث ایجاد مشکلاتی مانند موارد زیر می‌شود:

  • اوتیسم
  • مشکلات پوستی
  • سر درد
  • درد
  • سر گیجه
  • حالت تهوع
  • خستگی
  • تپش قلب

اما هیچ مدرک محکمی مبنی بر ارتباط وای فای با این مشکلات وجود ندارد.

در مجموع، متاسفانه هنوز پاسخ مشخصی برای پرسش مطرح شده وجود ندارد. هنوز مشخص نیست که آیا وای فای می‌تواند سلامتی انسان را مورد خطر قرار دهد یا خیر. اما خب حداقل می‌توان گمان کرد که با توجه به علم روز، هیچ ارتباطی مستقیمی بین وای فای و بیمار شدن به سرطان یافت نشده است.

منبع: HealthLine